13. blagoslov konjev

Datum 30.12.2008 9:09:46 | Tema: 

Na Štefanovo, zavetnika konjev in živine, v različnih slovenskih krajih obudijo lepo staro navado in blagoslavljajo konje. Še posebej slovesno in množično so ta obred opravili v Šentilju pri Velenju, letos že trinajstič.
Udeležilo se ga je 119 konj, bodisi z jahači ali v vpregah kočij, prireditev pa si je tudi tokrat ogledalo veliko število obiskovalcev.
Da je s pripravo in organizacijo in na koncu še z izvedbo veliko dela in skrbi, se hitro pozabi, samo da se imajo živali in obiskovalci lepo, pravi glavni organizator Mirko Vranjek. Začeli so s kulturnim programom, v katerem so nastopili pihalni orkester, pevke in pevci, recitatorji in harmonikarji, zbrane pa sta nagovorila Mirko Vranjek in župan Mestne občine Velenje Srečko Meh, saj prireditev sovpada z dnevom samostojnosti in enotnosti. Posebej slovesen je trenutek, ko se na 'Gorškovem hribu' pojavijo številni jahači Šaleške konjenice, Konjenice Pirešica, Malteške in Savinjske konjenice, ki odjahajo v dolino in skupaj z ostalimi konji v privezih čakajo na blagoslov, ki ga je tudi tokrat opravil župnik domače fare Andrej Mazej.
Ta članek prihaja z Moj radio
http://www.mojradio.com

URL te zgodbe je:
http://www.mojradio.com/article.php?storyid=238